Author [EN] [PL] [ES] [PT] [IT] [DE] [FR] [NL] [TR] [SR] [AR] [RU] Topic: Projekt Rijeka Gateway: U gradnju Porto Baroša već 2015. godine  (Read 1083 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Magnum

 • Administrator
 • *
 • *
 • Join Date: Apr 2009
 • Posts: 1312
 • Age: 53
 • Location: Rijeka
 • Country: hr
 • Gender: Male
 • Last Login:Today at 07:21:41 AM
  • Magnum's Place


Obersnel, Mezak i Devčić najavili raspisivanje natječaja do kraja travnja
Projekt Rijeka Gateway: U gradnju Porto Baroša već 2015. godine

Šteta je što realizacija dosta kasni, jer se čekao Zakon o pomorskom dobru. Mogao je ovaj natječaj biti raspisan i prije nekoliko godina kada je u svijetu bilo većeg investicijskog potencijala, kazao je gradonačelnik Obersnel

RIJEKA - Međunarodni natječaj za razvoj i uređenje područja Delte i Porto Baroša bit će raspisan do kraja travnja, te bi na njemu trebao biti izabran investitor do kraja ove godine.

Kako bi cijela naredna godina morala proteći u izradi projekta i ishodovanju građevinskih dozvola optimistična je prognoza da bi izgradnja na terenu mogla započeti tijekom 2015. godine i to u prvoj fazi projekta kada se predviđa prenamjena područja Porto Baroša i manjeg obalnog dijela Delte.

Raspisivanje natječaja za najveći projekt Rijeka Gatewaya najavili su na jučerašnjoj konferenciji za novinare gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, ravnatelj Lučke uprave Vlado Mezak i predsjednik Uprave Luke Rijeka Vedran Devčić. Kako je kazao Obersnel riječ je o projektu koji će potpuno izmijeniti Rijeku i obilježiti grad u narednih 50 godina, otvoriti njegovo središte prema moru i dati cijeli niz novih sadržaja građanima.

- Na tih 15 hektara prostora bit će izgrađen potpuno novi dio grada odmah uz obalu mora, čiji će rubni dio biti namijenjen rekreaciji, šetnji i sličnim aktivnostima. Na sjevernom dijelu Delte između ceste D-404 i Spomenika osloboditeljima uredit će se najveći gradski park, dok će na južnom dijelu niknuti hoteli, kongresni centar, restorani, stambeni prostori i jedan veliki trg kakav nedostaje u Rijeci. Šteta je što realizacija dosta kasni, jer se čekao Zakon o pomorskom dobru. Mogao je ovaj natječaj biti raspisan i prije nekoliko godina kada je u svijetu bilo većeg investicijskog potencijala, kazao je Obersnel. Zadaća organizacije urbanističkog dijela natječaja i provedbe potrebnih procedura povjerena je koordinacijskom timu u kojem se nalaze pročelnik Odjela za urbanizam Grada Rijeke Srđan Škunca, predsjednik Društva arhitekata Rijeka Igor Rožić i Miroslav Gudelj kao predstavnik Lučke uprave Rijeka.

Ravnatelj Lučke uprave Rijeka Vlado Mezak najavio je niz aktivnosti i kazao kako je ishodovana uporabna dozvola za ulazno-izlazni punkt i zgradu na Brajdici, koja će biti predana korisnicima idućeg tjedna. Takođe idućeg tjedna bit će raspisan i natječaj za zgradu na Putničkom terminalu, pored čega će tijekom travnja i svibnja na Riječkom lukobranu niknuti nekoliko kućica, nove klupe i koševi za smeće, označena biciklistička staza i posebno vozilo za prijevoz manjeg broja ljudi po lukobranu. Osim toga, na Brajdici do početka travnja završava izgradnja nove obale kontejnerskog terminala, te se 28. travnja očekuje dolazak broda sa dva velika kontejnerska mosta i drugom opremom. Obala će biti duboka 14,2 metara i moći će primiti brodove kapaciteta do 9.000 TEU jedinica.

Autor: Darko Pajić   
Objavljeno: 7. ožujka 2013. u 14:07

Novi list Online

Magnum
Administrator
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login

 

capable capable