Author [EN] [PL] [ES] [PT] [IT] [DE] [FR] [NL] [TR] [SR] [AR] [RU] Topic: Korčulansko brodogradilište LEDA kreće u nove poslove remonta brodova  (Read 59 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Online APenjak

  • Normalni član
  • *
  • Join Date: Mar 2013
  • Posts: 132
  • Age: 20
  • Location: Korčula - Rijeka
  • Country: hr
  • Gender: Male
  • Last Login:Today at 01:07:33 PM


Nakon prošlogodišnje propasti nizozemskog brodogradilišta“Peters Shipyards“ iz Kampena, za koje je1 You are not allowed to view links. Register or Login korčulansko brodogradilište LEDA d.o.o. od 2000. godine izgradilo 25 velikih specijalnih brodova za prijevoz tereta po sjevernim morima, LEDA se okreće novim naručiteljima.
Vicko Ivančević, tehnički direktor Lede zadovoljno ističe da je bankrot naručitelja“Peters Shipyards“ prošlost, Leda je pronašla novo tržište, za koje velike novogradnje više nisu glavni proizvod. Bilo je teško, kaže tehnički direktor Lede,ali upornost uprave i radnika (neki napustili brodogradilište) koji su radili bez ili s umanjenom plaćom, rezultiralo je da trenutnih 60 radnika, uz 15 kooperanata,ima posla. U proteklih 10 mjeseci izgradili su 24 lifta za najveći kruzer na svijetu, koji se gradi u Finskoj, kaže Vicko Ivančević, uz ohrabrenje da su u međuvremenu potpisana dva nova ugovora za izgradnju mini kruzera dužine 46 m (naručitelj iz Krila Jesenice i Splita) također je izvršeno dodatno produženje manjeg putničkog broda.
Još postoje dogovori za daljnju izgradnju manja tri kruzera. Novi posao je zahtijevao dodatne investicije, kaže Vicko Ivančević, koje su u tijeku. Prošli tjedan su stavili u funkciju novu 70 tonsku mosnu dizalicu, u proizvodnoj hali (konvejeru), sada se montira još jedna, čime će se podizati 140 tona, što je izuzetno dobro, ako se vratimo u izradu velikih brodova koje su do sada radili, kaže Vicko Ivančević, dok nam Mario Milat (član uprave Lede zadužen za remont plovila) kaže da je konačno navoz u funkciji, na kojemu su u ovo kraće vrijeme izvršili 16 velikih remonta, različitih plovila.
Sada je remont sve traženiji,kaže Mario Milat,upravo je u operativnu luku uplovio veliki kruzer “Regina Della Pace“ međunarodne brodarske kompanija “Blue Line” na kojemu će se izvršiti remont da bi brod mogao ploviti na turističkim linijama, a Leda za remont čeka i drugi brod kruzer, što obećava zaposlenost,u očekivanju nastavka većih novogradnji. Remont je zahtjevan,kaže Milat, posla će biti, ali neće biti brodograđevnih radnika, treba motivirati mlade da se upisuju u strukovne škole,poručuje voditelj remonta u brodogradilištu Leda.
Tekst i snimak : Niko Perić – FB 2015.g.

 

capable capable