Author [EN] [PL] [ES] [PT] [IT] [DE] [FR] [NL] [TR] [SR] [AR] [RU] Topic: MORH o mogućem američkom korištenju sjeverne luke Split  (Read 1505 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Magnum

 • Administrator
 • *
 • *
 • Join Date: Apr 2009
 • Posts: 1318
 • Age: 53
 • Location: Rijeka
 • Country: hr
 • Gender: Male
 • Last Login:September 16, 2020, 11:30:14 AM
  • Magnum's Place
MORH o mogućem američkom korištenju sjeverne luke Split
« on: September 16, 2010, 10:51:55 AM »


MORH o mogućem američkom korištenju sjeverne luke Split

»Washdown« još nije dogovoren

 Riječ je o logističkoj operaciji amfibijskih snaga Ratne mornarice   SAD-iskrcavanja opreme, pranja i ponovnog ukrcavanje na brodove     


Možebitno dugoročno korištenje lučkih kapaciteta   Sjeverne luke Split za provođenje logističke operacije »Washdown«   amfibijskih snaga Ratne mornarice SAD-a, koja bi se sastojala od   iskrcavanja opreme, njezinog pranja i ponovnog ukrcavanje na brodove,   mogući je komercijalni posao Luke Split i američke strane i nije dio   bilateralne vojne suradnje RH i SAD-a. To je odgovorilo Ministarstvo   obrane RH splitskom gradonačelniku Željku Kerumu na njegov upit o   prirodi operacije »Washdown« te zašto je u tim razgovorima zaobiđen Grad   Split.

»Dana 27. srpnja 2010. u prostorijama Lučke uprave   Split, Sjeverna luka, održan je inicijalni sastanak posvećen ispitivanju   mogućnosti komercijalnog korištenja lučkih kapaciteta Sjeverne luke   Split za provođenje logističke operacije »Washdown« amfibijskih snaga   Ratne mornarice SAD-a na kojem su sudjelovali američki predstavnici i   predstavnici nadležnih ministarstava i institucija RH. Sastanak je bio   samo informativne prirode s ciljem da se hrvatska strana upozna s ovom   poslovnom mogućnosti, bez da su glede nje donošene bilo kakve odluke« –   stoji u odgovoru MORH-a Kerumu.

Nadalje se ističe kako bi se,   u slučaju bilo kakve provedbe operacije »Washdown«, maksimalno   uvjetovalo striktno pridržavanje važećih propisa RH u zaštiti okoliša i   zbrinjavanju otpadnih voda, što je posebno bilo istaknuto tijekom   sastanka.

»Pitanje kapaciteta Sjeverne luke split, eventualne   potrebe prilagođavanja istih za potrebe operacije 'Washdown' kao i   pitanje investiranja, nije u nadležnosti MORH-a, nego to može biti   predmet budućih bilateralnih razgovora američke strane i hrvatskih   pravnih subjekata nadležnih za upravljanje Sjevernom lukom Split.   Ministarstvo obrane se u navedenom procesu, zajedno s Ministarstvom   vanjskih poslova i europkih integracija, uključilo kao poveznica s   nadležnim uredima u Veleposlanstvu SAD u RH« – ističe MORH u dopisu   Kerumu.

Upit o angažmanu i provođenju operacije »Washdown«,   splitski gradonačelnik uputio je i na adrese Sjeverne luke Split te   splitske Lučke uprave. S obje adrese odgovoreno mu je kako nije potpisan   nikakav ugovor niti angažman s Ratnom mornaricom SAD-a.

Datum objave: 16.9.2010 u 07:58h
Sanja VUKČEVIĆ
Preuzeto s Novi List on line

« Last Edit: September 16, 2010, 10:53:29 AM by Magnum »
Magnum
Administrator
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline Magnum

 • Administrator
 • *
 • *
 • Join Date: Apr 2009
 • Posts: 1318
 • Age: 53
 • Location: Rijeka
 • Country: hr
 • Gender: Male
 • Last Login:September 16, 2020, 11:30:14 AM
  • Magnum's Place
Re: MORH o mogućem američkom korištenju sjeverne luke Split
« Reply #1 on: September 21, 2010, 09:58:47 AM »


Pranje američke opreme u Splitu komercijalni je posao

U vezi napisa u tisku u vezi s možebitnim   dugoročnim korištenjem lučkih kapaciteta Sjeverne luke Split za   provođenje logističke operacije "Washdown" amfibijskih snaga Ratne   mornarice SAD-a, a koja bi se sastojala od iskrcavanja opreme, njezinog   pranja i ponovnog ukrcavanja na brodove, MORH priopćava kako se u ovom   slučaju radi o komercijalnom poslu Lučke uprave Split i američke strane.   Ova aktivnost nije dio bilateralne vojne suradnje Republike Hrvatske i   SAD-a.
 
Dana 27. srpnja 2010.g. u prostorijama Lučke uprave Split ,   Sjeverna luka, održan je inicijalni sastanak posvećen ispitivanju   mogućnosti komercijalnog korištenja lučkih kapaciteta Sjeverne luke   Split za provođenje logističke operacije "Washdown" amfibijskih snaga   Ratne mornarice SAD-a, na kome su sudjelovali američki predstavnici i   predstavnici nadležnih ministarstava i institucija Republike Hrvatske.   Sastanak je bio samo informativne prirode, s ciljem da se hrvatska   strana upozna s ovom poslovnom mogućnosti, bez da su glede nje mogle   biti donošene bilo kakve odluke. 

Operacija "Washdown"   amfibijskih snaga RM SAD-a logistička je operacija prilikom koje se   korištena oprema i sredstva iskrcavaju na obalu, čiste, prepakiraju  i   ponovo ukrcavaju na brod. Važno je naglasiti da bi se, u slučaju bilo   kakve provedbe operacije "Washdown", maksimalna uvjetovalo striktno   pridržavanju važećih propisa Republike Hrvatske u svezi zaštite okoliša i   zbrinjavanja otpadnih voda, što je bilo i posebno istaknuto tijekom   sastanka. U tom smislu naznačeno je i kako Luka raspolaže separatom za   zbrinjavanje otpadnih voda.

Ministarstvo obrane Republike   Hrvatske, u skladu s odredbama Pomorskog zakonika i Odluke o pristupu,   prolasku i boravku stranih ratnih i znanstvenoistraživačkih brodova u   unutarnjim morskim vodama i teritorijalnom moru Republike Hrvatske,   odobrava uplovljenje stranog ratnog broda u luku Republike Hrvatske i, u   suradnji s MUP-om i MMPI, odobrava provođenje dodatnih mjera sigurnosti   stranom ratnom brodu.

Pitanje kapaciteta Sjeverne luke Split,   eventualne potrebe prilagođavanja istih za potrebe operacije "Washdown"   kao i pitanje investiranja nije u nadležnosti Ministarstva obrane   Republike Hrvatske nego to može biti predmet budućih bilateralnih   razgovora američke strane i hrvatskih pravnih subjekata nadležnih za   upravljanje Sjevernom lukom Split. Ministarstva obrane se je u navedenom   procesu zajedno s Ministarstvom vanjskih poslova i europskih   integracija uključilo kao poveznica s nadležnim uredima u Veleposlanstvu   SAD u RH.

Preuzeto s MORH.hr
Magnum
Administrator
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login

 

capable capableanything