Author [EN] [PL] [ES] [PT] [IT] [DE] [FR] [NL] [TR] [SR] [AR] [RU] Topic: Umisto ‘Dalmacijavina’ pristanište za kruzere i međunarodni terminal  (Read 1285 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Magnum

 • Administrator
 • *
 • *
 • Join Date: Apr 2009
 • Posts: 1312
 • Age: 53
 • Location: Rijeka
 • Country: hr
 • Gender: Male
 • Last Login:May 25, 2020, 07:21:41 AM
  • Magnum's Place


đir priko đige
Umisto ‘Dalmacijavina’ pristanište za kruzere i međunarodni terminalU tijeku je zadnja faza pregovora oko tehničke primopredaje zgrade “Dalmacijavina” u Gradskoj luci, koju će na daljnje upravljanje preuzeti Lučka uprava Split.

Paralelno s pregovorima pri kraju je i preseljenje tvrtke iz Gradske luke u Kopilicu, a nakon što se dovrši preseljenje, raspisat će se još jedan u nizu natječaja za prodaju tvrtke. Kako je poznato, vrijedna nekretnina, koja se prostire na 15,5 četvornih metara javnoga pomorskog dobra u vlasništvu je države.

Nekadašnjom upravnom zgradom potonuloga dalmatinskog vinarskog brenda već odjekuje šum vjetra. Još da se ponesu pokoji stol i ormar, i prepoznatljvi logo “Dalmacijavina”, koji je desetljećima bio sastavnim dijelom vizure Gradske luke, bit će spremljen u povijest.

U pregovorima s Lučkom upravom sudjeluje i Luka Bucat, predsjednik Nezavisnog sindikata u “Dalmacijavinu”.

- Tuga me stegla, ali šta ću? Već deset godina znamo da se industrijska zona u Gradskoj luci ne može održati. Većinu pogona smo preselili na Kopilicu. Još kakvu sitnicu od namještaja za ukrcat na kamion i to je to. Pregovori o tehničkom preuzimanju još su u tijeku. Nakon što Lučka uprava preuzme zgradu i cijeli prostor, vjerojatno će naši čuvari još neko vrijeme čuvati objekt. Moramo isključiti struju i vodu. Najkasnije do kraja tjedna potpisat ćemo i primopredajnu dokumentaciju - kazao nam je sindikalist Bucat.

Istodobno, u tijeku je definiranje konačne verzije novog programa natječaja za projekt istočne obale Gradske luke, na kojem rade Savjet za urbanizam i Društvo arhitekata Splita, kako bi se moglo krenuti u natječaj za urbanističko-arhitektonsko rješenje toga golemog prostora.

Joško Berket Bakota, ravnatelj splitske Lučke uprave, kaže nam kako se čeka izrada gradskih planova koji će definirati buduće sadržaje na istočnoj obali Gradske luke.

- Na mjestu pogona “Dalmacijavina” trebao bi biti objekt međunarodnog terminala za pomorski putnički promet. No, čekamo što će reći arhitektonsko-urbanistička studija istočne obale. Taj dokument će definirati volumen i sadržaje međunarodnog terminala. Bez toga strateškog prostornog dokumenta ne možemo poduzimati daljnje korake - kazao nam je ravnatelj Berket Bakota.

Podsjetimo, do kraja ove godine u Lučkoj upravi planiraju prikupiti svu potrebnu prostorno-tehničku dokumentaciju za vanjske vezove, a potom će se početkom 2012. godine raspisati i natječaj za odabir izvođača građevinskih radova.

Riječ je o dva veza za brodove na kružnim putovanjima te dvije rampe za prihvat brodova u međunarodnom prometu. Preuzimanjem prostora “Dalmacijavina” i skorim početkom realizacije projekta vanjskih vezova Lučka uprava Split definitivno ulazi u 21. stoljeće.


Lukobran i dio luke na kojemu je donedavno bila tvornica vina i pića bit će u službi pomorskog prometa                                                                             
Duje Klarić / Cropix


09.06.2011. | 21:07
Denis krnić

Preuzeto sa Slobodna Dalmacija Online
Magnum
Administrator
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login

 

capable capable

Luminis Digital Photography