Author [EN] [PL] [ES] [PT] [IT] [DE] [FR] [NL] [TR] [SR] [AR] [RU] Topic: Nakon više od desetljeća Titov "Galeb" dotegljen na riječki lukobran  (Read 8506 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Magnum

 • Administrator
 • *
 • *
 • Join Date: Apr 2009
 • Posts: 1312
 • Age: 53
 • Location: Rijeka
 • Country: hr
 • Gender: Male
 • Last Login:Today at 11:46:14 AM
  • Magnum's Place


Nakon više od desetljeća Titov "Galeb" dotegljen na riječki lukobran


Na Titovoj plovećoj rezidenciji 4. lipnja bit će otvorena izložba oko dvjesto najznačajnijih radova avangardne umjetnosti s područja bivše Jugoslavije i srednje Europe, iz Kolekcije "Marinko Sudac"

RIJEKA  U pratnji dva remorkera Jadranskog pomorskog servisa u četvrtak je u riječku luku uplovio brod »Galeb« na kojem će 4. lipnja biti otvorena izložba »Područje zastoja«, više puta najavljena kao intrigantan spoj broda koji je plovio pod zastavama nekoliko totalitarnih režima i aktivističke umjetnosti koja ih je osporavala.

Prema riječima autora izložbe Branka Franceschija , na tri od ukupno pet brodskih paluba bit će prezentirano oko dvjesto radova pojedinaca i umjetničkih grupa iz Kolekcije »Marinko Sudac«, koja sadrži najznačajnija djela avangardne umjetnosti s područja bivše Jugoslavije i srednje Europe.

Od četvrtka je "Galeb" usidren uz lukobran, kraj Putničkog terminala, a tijekom petka počet će i postavljanje izložbe. Do njezinog otvorenja javnost neće imati mogućnost obilaska broda, koji je zaplovio prvi put nakon više od deset godina, koliko stoji na mrtvom vezu u brodogradilištu »Viktor Lenac«.

U brodogradilište je stigao koncem devedesetih godina, vođen namjerom tadašnjeg vlasnika da ga preuredi u luksuznu jahtu za iznajmljivanje, ali radovi nikada nisu počeli. Uzimajući u obzir njegovu povijesnu i kulturološku vrijednost, Ministarstvo kulture proglasilo ga je 2006. kulturnim dobrom, a tri godine kasnije postao je vlasništvom Grada Rijeke koji ga je kupio kako bi ga zaštitio od propasti.

U svojoj prošlosti »Galeb« je bio brod za prijevoz banana, zatim pomoćna ratna krstarica, brod za polaganje mina, pa školski brod za obuku pomorskih kadrova Ratne mornarice bivše Jugoslavije, ali je najveću slavu stekao kao »brod mira« i ploveća rezidencija Josipa Broza Tita.

Tito, Nehru i Naser u njegovim su salonima koncipirali Pokret nesvrstanih, a tijekom brojnih plovidbi i posjeta evropskim, afričkim i azijskim  lukama na njemu su boravili neki od vodećih svjetskih državnika, znanstvenika i umjetnika. 
Budućnost mu je još neizvjesna, ali jedna od ideja je da postane ploveća jedinica Muzeja avangarde koja će uključivati i njegove povijesne sadržaje

Titov Galeb na riječkom lukobranu foto Marko GRACIN


Autor: Nela Valerjev Ogurlić
Objavljeno: 26. svibnja 2011. u 17:30

Preuzeto s Novi List Online
« Last Edit: June 05, 2011, 01:50:58 PM by Magnum »
Magnum
Administrator
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline Magnum

 • Administrator
 • *
 • *
 • Join Date: Apr 2009
 • Posts: 1312
 • Age: 53
 • Location: Rijeka
 • Country: hr
 • Gender: Male
 • Last Login:Today at 11:46:14 AM
  • Magnum's Place
Vijećnici Grada Rijeke koncesionirali Titov brod Galeb
« Reply #1 on: November 12, 2011, 11:05:01 AM »


 25. listopada 2011. u 20:56

Brod „Galeb“ proglašen je pokretnim kulturnim dobrom, a od prošle godine je u vlasništvu grada Rijeke.
Po prijedlogu, koji još treba prihvatiti Gradsko vijeće, godišnja naknada za koncesiju bila bi u nepromjenjivu dijelu 14.112 kuna, a u promjenjivu tri posto od prihoda ostvarena obavljanjem gospodarske djelatnosti na kulturnom dobru.
Ako bi se godišnji indeks potrošačkih cijena, koji objavljuje Državni zavod za statistiku, povećao ili smanjio za više od tri posto, promijenio bi se nepromjenjivi dio naknade.
Koncesija će biti izdana na temelju zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara i zakona o koncesijama, a brod mora biti uređen u skladu s uvjetima konzervatora.
Po Obersnelovim riječima, zainteresiranih za koncesiju ima, a u uvjetima za koncesiju bila bi i odredba da dio broda koji ima memorijalnu vrijednost mora ostati nepromijenjen, a da se drugi dio može urediti za gospodarske djelatnosti.
Brod Galeb, izgrađen 1938., prvotno je služio za prijevoz banana, a 1944. je, tada pod njemačkom zastavom, potopljen u riječkoj luci. Iz mora je izvađen 1948. te obnovljen. Nakon obnove služio je kao školski brod, a potom kao jahta Josipa Broza Tita. Galeb je 90-ih prodan, ali ga je vlasnik, tvrtka iz Liberije, ostavila da propada u Brodogradilištu Viktor Lenac. Proglašen je hrvatskim kulturnim dobrom, a onda ga je na sudskoj dražbi 2009. kupio grad Rijeka.
Mjerodavno ministarstvo bilo je odredilo da na brodu treba provesti hitne mjere zaštite pa je 2008. i 2009. saniran i konzerviran. Za kupnju i sanaciju broda i druge troškove do sada je riječka gradska uprava utrošila ukupno 3,5 milijuna kuna.

Riječka oporba kritizirala gradonačelnika zbog nedostatka vizije

Vijećnici Grada Rijeke koncesionirali Titov brod Galeb

Ovaj projekt se može usporediti s Kerumovim Isusom na Marjanu, ali razlika je u tome da građane Splita to još ništa nije koštalo. Ako uzmemo u obzir iznos koncesijske naknade, do sada uložen novac u Galeb isplatit će se za preko 400 godina, izračunao je Švorinić, predloživši da se brod izvuče van i konzervira, ili da se potopi kako bi bio atrakcija za ronioce, izjavio je Danko Švorinić


RIJEKA   Gradski parlament prihvatio je srednjoročni trogodišnji plan koncesija na području grada Rijeke za razdoblje od 2012. godine do 2014. godine, te su na taj način stvorili pretpostavku za koncesioniranje broda Galeb. Protiv plana glasovao je PGS-ovac Dušan Sekulić, dok su suzdržani bili vijećnici Liste za Rijeku i HDZ-a.

Riječka oporba u raspravi je kritizirala gradonačelnika Vojka Obersnela zbog trošenja golemih iznosa za Galeb i za nedostatak vizije u vezi s tim projektom.

– Načelno smo podržali kupnju Galeba jer smo smatrali da je to dobro rješenje. Ali već smo tada upozorili da se mora znati što želimo s tom investicijom. Danas se pitamo koliko je točno sredstava potrošeno za Galeb. Nije nam jasno zbog čega jedna od opcija ne bude pretvaranje broda u muzej na suhom doku sredstvima iz europskih fondova. Govori se o 14.000 kuna koncesijske naknade, što to znači? Previše je nedoumica u vezi s tim brodom. Kada je riječ o koncesijskoj naknadi, najbolje bi bilo da prodam stan i da živim za 14.000 kuna godišnje na njemu. Ako imamo viziju, želimo znati koje su obveze koncesionara, a koje Grada Rijeke. Sve ovo do sada je neozbiljno, upozorio je PGS-ovac Dinko Beaković, zaključivši da Galeb mora biti muzej, a ne ugostiteljski objekt.

Vesna Buterin (HDZ) ocijenila je da je davanje koncesije pozitivno ako troškove uređenja i održavanja bude snosio koncesionar.

– Do sada je u Galeb uloženo milijun eura. Ti su troškovi neopravdani i na štetu poreznih obveznika. Moj je prijedlog da se u koncesiju uključi i turistički autobus koji je do sada gradski proračun koštao 4,5 milijuna kuna. Kada bi se taj posao dao u koncesiju, Grad bi ostvarivao prihode, a smanjio rashode. Usluga bi bila kvalitetnija od postojeće, a poticao bi se poduzetnički duh, predložila je Buterin.

Danko Švorinić (Lista za Rijeku) podsjetio je da je njegova stranka od prvoga dana upozoravala da će nakon kupnje broda izvjesne biti samo obveze.

– Dobili smo još jednu rupu bez dna. Pored niza objekata spomeničke baštine, gradonačelnik je na leđa građana natovario Galeb koji je postao prioritet za sredstva spomeničke rente. Zašto prije kupnje broda nitko nije napravio studiju? Galeb je primjer lošeg gospodarenja sredstvima građana. Motiv? Ili dodvoravanje određenoj skupini birača ili publicitet za gradonačelnika. Ovaj projekt se može usporediti s Kerumovim Isusom na Marjanu, ali razlika je u tome da građane Splita to još ništa nije koštalo. Ako uzmemo u obzir iznos koncesijske naknade, do sada uložen novac u Galeb isplatit će se za preko 400 godina, izračunao je Švorinić, predloživši da se brod izvuče van i konzervira, ili da se potopi kako bi bio atrakcija za ronioce, te da SDP ako osvoji vlast na parlamentarnim izborima, iz državnog proračuna financira Galeb jer je riječ o kulturnom dobru.

Gradonačelnik Vojko Obersnel ironično je odgovorio da je zadivljen raspravama gradskih vijećnika.

– Ne znam je li riječ o neznanju ili politiziranju. Izabrani ste predstavnici građana i trebali bi znati propise. Primate naknadu u visini nečije mjesečne plaće. Ovo je samo plan davanja koncesija. Minimum poznavanja zakona podrazumijeva spoznaju da ćete vi kao gradski vijećnici  spoznati da ćete upravo vi donijeti odluku o koncesionaru i uvjetima koncesije. Galeb vas svrbi, ali to je u redu. Nebrojeno puta pojašnjeno je da ćemo brod dati u koncesiju, a koncesionar preuzima obvezu uređenja. Dio Galeba će se sačuvati kao memorijalni dio, a nekoliko mjeseci morat će biti u riječkoj luci. Intencija je da koncesionar dovede brod u plovno stanje. Osim toga, obveza koncesionara, a što nitko ne želi vidjeti, je uplata tri posto ukupnih prihoda u gradski proračun, pojasnio je Obersnel. Dodao je da su neki investitori pokazali zanimanje, a jesu li ozbiljni, znat će se nakon raspisivanja natječaja za davanje koncesije.

– Ako ne prođe koncesija, brod će se urediti i bit će usidren u riječkoj luci. Postupno će se uređivati, a nadamo se i sredstvima iz državnog proračuna zbog toga što je riječ o pokretnom kulturnom dobru. Nažalost, to do sada nije bio slučaj. Što se tiče ostalih primjedbi, moram reći da neki idu na izlete u Kumrovec, a neki u Veliko Trgovišće i to je tako. Do tada se ljutite i to je vaše pravo. Neki bi htjeli da se Galeb potopi ili, još bolje, da se proda u staro željezo pa da se onda izliju neki orlovi. Ali, mi to nećemo napraviti, poručio je Obersnel.


Autor: Damir Cupać
Objavljeno: 10. studenog 2011. u 16:36

Novi List Online
Magnum
Administrator
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login

Online pp1972

 • Global Moderator
 • *
 • *
 • Join Date: Apr 2009
 • Posts: 13463
 • Age: 48
 • Location: Rijeka
 • Country: hr
 • Gender: Male
 • Last Login:Today at 12:04:45 PM
 • COON & FRIENDS
Re: Nakon više od desetljeća Titov "Galeb" dotegljen na riječki lukobran
« Reply #2 on: August 25, 2012, 12:45:42 PM »


Vađenje broda RAMB III - Kiebitz - GALEB

Još jedan brod je zaplovio / Un altra nave ha ripreso il mare (1948.) Il ricupero della nave "Ramb"
 
 Režija: Krešo Golik
 Snimatelj: Krešimir Grčević
 Montaža: Blaženka Jenčik
 
 Spašavanje broda Kiebitz koji se nalazio na dubini od 22 metra. Prvi put se u nas primijenilo vađenje broda pomoću cilindara i stlačenog zraka. Brod je potpuno i vrlo luksuzno i moderno uređen i predan JRM kao školski brod "Galeb".

You are not allowed to view links. Register or Login
« Last Edit: September 01, 2012, 04:18:44 PM by pp1972 »

Offline rivanj

 • Super član
 • *
 • Join Date: Aug 2010
 • Posts: 1302
 • Location: Zadar
 • Country: hr
 • Gender: Male
 • Last Login:February 23, 2019, 08:29:41 PM
Re: Nakon više od desetljeća Titov "Galeb" dotegljen na riječki lukobran
« Reply #3 on: January 10, 2013, 06:00:22 PM »


Galeb pod prvim imenom Ramb III,  photo Capt. Haddock, naviearmatori.net
« Last Edit: May 29, 2013, 10:05:15 PM by Magnum »

Offline Magnum

 • Administrator
 • *
 • *
 • Join Date: Apr 2009
 • Posts: 1312
 • Age: 53
 • Location: Rijeka
 • Country: hr
 • Gender: Male
 • Last Login:Today at 11:46:14 AM
  • Magnum's Place
Upravo je u tijeku uplovljavanje Galeba u luku Rijeka
« Reply #4 on: July 05, 2013, 10:09:37 AM »


Upravo je u tijeku uplovljavanje Galeba u luku Rijeka:« Last Edit: July 05, 2013, 10:17:19 AM by Magnum »
Magnum
Administrator
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline Magnum

 • Administrator
 • *
 • *
 • Join Date: Apr 2009
 • Posts: 1312
 • Age: 53
 • Location: Rijeka
 • Country: hr
 • Gender: Male
 • Last Login:Today at 11:46:14 AM
  • Magnum's Place
Re: Upravo je u tijeku uplovljavanje Galeba u luku Rijeka
« Reply #5 on: July 05, 2013, 10:10:49 AM »

« Last Edit: July 05, 2013, 10:17:41 AM by Magnum »
Magnum
Administrator
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline Magnum

 • Administrator
 • *
 • *
 • Join Date: Apr 2009
 • Posts: 1312
 • Age: 53
 • Location: Rijeka
 • Country: hr
 • Gender: Male
 • Last Login:Today at 11:46:14 AM
  • Magnum's Place
Re: Upravo je u tijeku uplovljavanje Galeba u luku Rijeka
« Reply #6 on: July 05, 2013, 10:11:12 AM »
« Last Edit: July 05, 2013, 10:18:02 AM by Magnum »
Magnum
Administrator
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login

Online pp1972

 • Global Moderator
 • *
 • *
 • Join Date: Apr 2009
 • Posts: 13463
 • Age: 48
 • Location: Rijeka
 • Country: hr
 • Gender: Male
 • Last Login:Today at 12:04:45 PM
 • COON & FRIENDS


Super slike sta ce opet muzej otvoriti na kratko?

Offline Magnum

 • Administrator
 • *
 • *
 • Join Date: Apr 2009
 • Posts: 1312
 • Age: 53
 • Location: Rijeka
 • Country: hr
 • Gender: Male
 • Last Login:Today at 11:46:14 AM
  • Magnum's Place


Festival Republika


Ovog ljeta u Rijeci započinje međunarodni događaj Republika - Svjetski susret kreativaca iz područja progresivne kulture.

Republika će se održati u kompleksu bivše tvornice "Rikard Benčić" i na brodu Galeb, nekadašnjem Titovom brodu mira, najavio je na konferenciji za medije gradonačelnik Vojko Obersnel i istaknuo da će budućnost ovih objekata biti zanimljiva kao i njihova prošlost.


You are not allowed to view links. Register or Login


Sent from my HTC One X using Tapatalk 4 Beta
« Last Edit: July 06, 2013, 10:13:08 PM by Magnum »
Magnum
Administrator
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline Magnum

 • Administrator
 • *
 • *
 • Join Date: Apr 2009
 • Posts: 1312
 • Age: 53
 • Location: Rijeka
 • Country: hr
 • Gender: Male
 • Last Login:Today at 11:46:14 AM
  • Magnum's Place
Galeb, danas na lukobranu
« Reply #9 on: July 06, 2013, 09:28:22 PM »


Evo još par fotografija, vidi se u kakvom je stanju brod...
Magnum
Administrator
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline Magnum

 • Administrator
 • *
 • *
 • Join Date: Apr 2009
 • Posts: 1312
 • Age: 53
 • Location: Rijeka
 • Country: hr
 • Gender: Male
 • Last Login:Today at 11:46:14 AM
  • Magnum's Place
Re: Galeb, danas na lukobranu
« Reply #10 on: July 06, 2013, 09:28:58 PM »


2. dio

Magnum
Administrator
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login

Online pp1972

 • Global Moderator
 • *
 • *
 • Join Date: Apr 2009
 • Posts: 13463
 • Age: 48
 • Location: Rijeka
 • Country: hr
 • Gender: Male
 • Last Login:Today at 12:04:45 PM
 • COON & FRIENDS


Koliko ima godina i sta je sve prosao ovo je dobro stanje, sve se to da urediti da bude ko pupica  :itwasntme:

Offline Magnum

 • Administrator
 • *
 • *
 • Join Date: Apr 2009
 • Posts: 1312
 • Age: 53
 • Location: Rijeka
 • Country: hr
 • Gender: Male
 • Last Login:Today at 11:46:14 AM
  • Magnum's Place


You are not allowed to view links. Register or Login
Koliko ima godina i sta je sve prosao ovo je dobro stanje, sve se to da urediti da bude ko pupica  :itwasntme:

Samo da je šuške.....
Magnum
Administrator
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline aramis

 • Super član
 • *
 • Join Date: Aug 2011
 • Posts: 1002
 • Location: Rijeka
 • Country: hr
 • Gender: Male
 • Last Login:April 01, 2020, 12:51:17 PM


Galeb
« Last Edit: July 07, 2013, 05:00:25 PM by pp1972 »

Offline Magnum

 • Administrator
 • *
 • *
 • Join Date: Apr 2009
 • Posts: 1312
 • Age: 53
 • Location: Rijeka
 • Country: hr
 • Gender: Male
 • Last Login:Today at 11:46:14 AM
  • Magnum's Place


Magnum
Administrator
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login

Online pp1972

 • Global Moderator
 • *
 • *
 • Join Date: Apr 2009
 • Posts: 13463
 • Age: 48
 • Location: Rijeka
 • Country: hr
 • Gender: Male
 • Last Login:Today at 12:04:45 PM
 • COON & FRIENDS


You are not allowed to view links. Register or Login
Samo da je šuške.....

Preko ljeta sve pomorske skole praksa na Galebu  :giggle:

Offline Magnum

 • Administrator
 • *
 • *
 • Join Date: Apr 2009
 • Posts: 1312
 • Age: 53
 • Location: Rijeka
 • Country: hr
 • Gender: Male
 • Last Login:Today at 11:46:14 AM
  • Magnum's Place


You are not allowed to view links. Register or Login
Preko ljeta sve pomorske skole praksa na Galebu  :giggle:

Vidiš, vidiš, tako je, besplatna radna snaga, a usput će nešto i naučiti :giggle: :giggle: :giggle:
Magnum
Administrator
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login

Online pp1972

 • Global Moderator
 • *
 • *
 • Join Date: Apr 2009
 • Posts: 13463
 • Age: 48
 • Location: Rijeka
 • Country: hr
 • Gender: Male
 • Last Login:Today at 12:04:45 PM
 • COON & FRIENDS


Uz to ako bude falilo radne snage dozvolis roditeljima koji imaju problematicnu djecu, koja nece da uce ili su pala razred da ih se malo dopelje na edukaciju, da osjete sta je pravi posao i kako ce proc u zivotu ako ne zavrse skolu,
roditelji bi jos sami placali samo da ih mogu nauciti pameti  :muscle:
:bigsmile:

Offline Magnum

 • Administrator
 • *
 • *
 • Join Date: Apr 2009
 • Posts: 1312
 • Age: 53
 • Location: Rijeka
 • Country: hr
 • Gender: Male
 • Last Login:Today at 11:46:14 AM
  • Magnum's Place


Ode Galeb natrag u Lenac...
Snimljeno 25.07.2013 u 10:20Magnum
Administrator
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline aramis

 • Super član
 • *
 • Join Date: Aug 2011
 • Posts: 1002
 • Location: Rijeka
 • Country: hr
 • Gender: Male
 • Last Login:April 01, 2020, 12:51:17 PM


Nadam se da je Galeb konačno našao svoju luku iako ne sviđa mi se odabir obale pošto je na njoj svoju sudbinu već dočekao Uragan. Valjda će Galeb biti bolje sreće.

 

capable capable


Luminis Digital PhotographyAlfa Auto - servis

anything