Author [EN] [PL] [ES] [PT] [IT] [DE] [FR] [NL] [TR] [SR] [AR] [RU] Topic: Zajam EBRD-a za proširenje Luke Dubrovnik  (Read 1892 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Magnum

 • Administrator
 • *
 • *
 • Join Date: Apr 2009
 • Posts: 1321
 • Age: 53
 • Location: Rijeka
 • Country: hr
 • Gender: Male
 • Last Login:Today at 07:33:04 AM
  • Magnum's Place
Zajam EBRD-a za proširenje Luke Dubrovnik
« on: July 28, 2010, 06:23:04 PM »


Zajam EBRD-a za Luke Dubrovnik; Šuker za jesen najavio ugovor za izgradnju autoceste prema Dubrovniku
DUBROVNIK, 28. srpnja 2010.
Europska   banka za obnovu i razvoj (EBRD) će sa osam milijuna eura novog zajma   financirati nastavak proširenja Luke Dubrovnik, a ugovor o zajmu i   ugovor o državnom jamstvu danas su u Dubrovniku potpisali predstavnici   Lučke uprave Dubrovnik i EBRD-a te potpredsjednik Vlade i ministar   financija Ivan Šuker.
 
 
Šuker je tom prigodom za   jesen najavio potpisivanje ugovora s EBRD-om o nastavku izgradnje   autoceste prema Dubrovniku u vrijednosti od 60 milijuna eura.
 
 
Sredstvima zajma za projekt   rekonstrukcije operativne obale u Luci Gruž na predjelu Batahovina   predviđena je izgradnja operativne obale u dužini od još 200 metara čime   će se povećati kapaciteti dubrovačke luke u prihvatu najvećih brodova   na kružnim putovanjima.
 
 
Time će se stvoriti   preduvjeti za nesmetano odvijanje međunarodnog i domaćeg pomorskog   prometa te za razvoj novih atraktivnih putničkih sadržaja u luci, kazao   je Šuker.
 
 
Ugovor o zajmu za rekonstrukciju operativne obale Batahovina potpisali su ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik Vlaho Đurković i direktorica EBRD-a za promet Sue Barrett koja je istaknula i značaj modernizacije dubrovačke luke za hrvatski turizam.
 
 
Ovaj projekt će poboljšati   kapacitet luke i omogućiti gradu Dubrovniku da ostvari komercijalne   koristi od povećanog broja kruzera, naglasila je Barrett.
 
 
Zajam EBRD-a je na rok   otplate od 13 godina, uključujući tri godine počeka, a kamatna stopa je   oko dva posto što je, kako je istaknuto, izuzetno povoljno.
 
 
Novi zajam od osam milijuna   eura ustvari je proširenje 26,5 milijuna eura vrijednog zajma EBRD-a   odobrenog 2005. godine, kojeg je dubrovačka luka dobila pod uvjetom   nadogradnje lučke infrastrukture.
 
 
Prilikom potpisivanja   ugovora također je rečeno da se za 2012. planira i nova investicija,   projekt i rekonstrukcija operativne obale Batahovina II. u vrijednosti   od 15 milijuna eura.
 
 
EBRD je do sada uložio više od 400 milijuna eura u prometne projekte u Hrvatskoj.
 
 
Od početka svog poslovanja u   Hrvatskoj, EBRD je odobrio 2,2 milijardi eura za razne sektore   gospodarstva i mobilizirao dodatna ulaganja u vrijednosti od tri   milijarde eura iz drugih izvora.
 
 
 
(Hina)
Magnum
Administrator
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login

 

capable capable

Luminis Digital Photography